Låt dina elever lära känna dig!

Vem du är – ditt verkliga och autentiska jag – är ett av de mest kraftfulla verktyg du har som lärare. Vi människor styrs och påverkas av kognitiva såväl som emotionella upplevelser och färgas av de relationer vi är en del av. Därför behöver du bygga förtroendefulla relationer mellan dig själv och dina elever, särskilt vid skolstarten när ni varit ifrån varandra. Att dela med sig om sig själv, berätta om sitt liv och visa sig sårbar ingjuter förtroende för dig hos eleverna. Att låta eleverna se vem du är och ta del av dina drömmar och rädslor gör att de kan knyta an till dig. Hur privat eller personlig du vill vara med dina elever kan endast du själv svara på. Syftet är inte att bli vän med dina elever, utan att skapa en mänsklig kontakt med dem som du sedan kan använda för att stötta dem att lära sig och utvecklas så långt som möjligt. Det kan även vara värdefullt om du delar med dig av din syn på lärande, skolan och gruppen framför dig. Då kan eleverna få förståelse för det du säger och gör och i vilken anda undervisningen kommer att ske under terminen.

Något jag ofta gör efter en ledighet är att jag tar med mig bilder och filmer på sådant jag gjort, upplevt, läst eller lärt mig sedan jag såg elevernas senast. På någon av de första lektionerna har jag delat med mig av dessa för att berätta om något som är viktigt för mig. Senast hade jag med mig några videoklipp där jag och min hund tränade på vinterdrag tillsammans. Mitt i klippet ramlar jag ner i snön med skidor och stavar åt alla håll och hunden viker av på ett viltspår in i skogen. Jag visade sedan ett nytt klipp en vecka senare där hunden tvärnitar när jag ropar “Stanna!” “Äntligen! Perfekt!”. Att visa filmerna och prata om att vara envis och inte ge upp blev en bra start för ett samtal med eleverna. Jag ställde frågor till eleverna, som “Vad har ni tränat på? Vad gjorde ni när ni misslyckades? Hur gör man för att hålla modet uppe och inte ge upp?” Samtalet ledde även in på husdjur. En elev frågade: “Varför skaffade du en hund? Varför har man husdjur egentligen?”

Som lärare har vi en viktig roll som kulturbärare. Eleverna lägger märke till om vi är uppriktiga och engagerade om det vi undervisar om, eller om vi bara låtsas vara det. Därför är det viktigt att vi själva har ett intresse av innehållet vi väljer eftersom det kan öka elevernas motivation för ämnet. Att som svensklärare ta med sin favoritbok från barndomen och läsa den för eleverna kan skapa nyfikenhet och en god grund för samtal och relationsbyggande. Vi kan använda våra intressen, upplevelser, hjältar, litteratur och erfarenheter för att visa vilka vi är och bjuda in eleverna att lita på oss och dela med sig av sig själva. När jag har visat en bok jag gillar kan eleverna få dela med sig av böcker de tycker om och minns från sin egen barndom. När jag på NO-lektionen delat min upplevelse av en översvämning kan eleverna få dela med sig av extrema väder de själva upplevt. Jag kan visa eleverna att jag är nyfiken på dem genom att lyssna på vad de berättar och använda det i undervisningen. Ett av de enklaste sätten att utnyttja elevernas naturliga nyfikenhet på dig som lärare är att göra kopplingar mellan ditt liv och det innehåll som ni arbetar med. Det kan vara att berätta en personlig berättelse om vad du minns från berlinmurens fall, dina tankar och känslor om framtiden som ung eller hur du kämpade dig igenom studierna på universitetet. Våra hjärnor är skapta för att lyssna på berättelser och vi minns mer av det som är färgat med personlighet och mänskliga relationer. Om du knyter lektionens innehåll till intressanta anekdoter om sådant du upplevt utanför klassrummet kan det hjälpa eleverna att själva skapa kopplingar till ämnet.

Tips på aktiviteter

Skriv ett introduktionsbrev

Syfte: Lär känna dina elever och låt dem lära känna dig. Skapa förtroende och nyfikenhet på varandra som medmänniskor.

Förberedelser: Skriv ditt eget brev i förväg. Material för brevskrivande. Välj själv om du vill ha det på papper med kuvert, en liten brevlåda de kan lägga dem i, eller digitalt. Förbered eventuellt början på meningar eller frågor eleverna kan utgå från när de skriver sitt brev.

Skriv ett brev där du berättar för dina elever om dig själv, vad du gillar, dina favoritaktiviteter, vad som får dig att gå upp på morgonen och vad du har för ambitioner. Eleverna kan läsa brevet, diskutera det och ställa frågor till dig. Låt därefter eleverna skriva ett brev till dig där de berättar om vilka de är, vad de drömmer om och vad de tänker kring terminen som kommer. Läs elevernas brev och visa dem att du lyssnar på dem och att du intresserar dig av vilka de är.

Att tänka på: Var gärna personlig och skriv med omsorg. Berätta för eleverna att de själva väljer hur mycket och vad de vill skriva om. Berätta att du inte kommer visa breven för andra utan att det är mellan dig och eleverna.

Berätta om dig själv

Syfte: Få eleverna att lära känna dig och börja lita på dig. Få eleverna att lära känna varandra.

Förberedelser: Välj ut några passande frågor och bestäm hur dessa ska behandlas. 

Här nedan finns förslag på olika ingångar för att berätta om dig själv och/eller för dina elever att berätta om sig själva för varandra. Du kan inspireras och skapa egna frågor eller välja en eller flera frågor att samtala om i helklass, i grupper eller par. Se till att du skapar ett tryggt och inbjudande samtalsklimat genom att bjuda på dig själv inför dina elever och uppmuntra dem att lyssna på och ställa frågor till varandra. Syftet är att lära känna varandra och nyfiket upptäcka vilken lärare jag har och vilka mina klasskamrater är. Frågorna kan även sammanställas i en kort presentation för eleverna.

1. En av mina favoritsaker att göra är… 

Vad du gillar att göra säger en hel del om dig som människa. Våra intressen leder till olika kunskaper och erfarenheter. Varför är det en favorit? Kan du vara utan den? Vad händer då?

2. Om jag kunde ändra en sak i världen, skulle det vara…

Kanske är det något vi vill förändra eller önska att vi skulle kunna göra. Om vi kan drömma finns det inga begränsningar. Vad önskar du dig? Varför då?

3. Jag ser upp till…

Finns det någon du ser upp till eller som är ett föredöme för dig? Varför då? Beskriv! Vilka egenskaper beundrar du hos andra och är det sådana du själv vill ha? Vad har de gjort som gör att du beundrar dem? Hur blir man ett föredöme själv?

4. Just nu läser jag om…

Oavsett om du är en bokslukare eller bara är fast besluten att fortsätta lära dig, kan det du läser nu berätta något om dig själv och vara intressant för människorna runt omkring.

5. En sak jag inte kan leva utan är…

Berätta om något som är viktigt för dig i ditt liv och som du inte kan vara utan. Vad skulle hända om du inte hade detta? Eller om det försvann en dag?

6. Min familj och barndomsvänner påverkade mig…

De människorna du växte upp med formade den person du är idag. Berätta något om detta och hur andra människor är viktiga för oss i våra liv. Vad är du mest tacksam för?

7. Ett problem jag har haft som har gjort mig till den jag är idag är…

Beskriv något i ditt liv som varit svårt och som du lyckades bemästra och som utvecklade dig till den du är. Att dela svårigheter och förstå att livet inte alltid är en dans på rosor, men att det går att komma ut på andra sidan, kan stärka dina elever som kämpar i undervisningen.

8. Min bästa vän är min bästa vän för att….

Berätta om en bästa vän till dig och hur ni träffades. Varför är detta din bästa vän? Hur blir man goda vänner med varandra? Hur har vänskapen förändrat dig?

9. En sak med mig själv som jag är stolt över är att…

Beskriv något med dig själv som du känner dig stolt över. Varför gör det dig stolt och hur blir man bra på något egentligen?

10. Ett starkt minne för mig är…

Beskriv något som du minns idag och som du tänker är vikigt för dig. Varför är vissa minnen starka för oss? Vad påverkar oss egentligen?

Att tänka på: Var personlig och berätta med omsorg. Se till att eleverna vet att de själva väljer hur mycket de vill dela med sig av.

Jag och min hund cyklar i Hellas och Nackaskogen under julen 2023

Lämna ett svar