Site icon Kooperativt lärande

Ett helt nytt klassrum

Nu börjar vi bli klara med våra klassrum! På måndag kommer eleverna. Det ska bli så spännande att se hur det kommer gå. I år har vi tänkt om helt när det gäller hur vi utnyttjar våra utrymmen. Vi är två lärare som ska använda två klassrum tillsammans med två klasser i åk 1. Vi har därför valt att ha ett klassrum som fokuserar på svenska och SO, och ett klassrum som fokuserar på matematik och NO/Teknik. När vi har möblerat har vi försökt planera för användandet av kooperativa strukturer. Detta har gjort att vi valt bort att ha ett bord och en stol per elev. Istället har vi nu ett mer flexibelt klassrum med mer fria utrymmen. Jag (Jennie) hade det mindre av de två klassrummen för tre år sedan med min dåvarande etta – då med bänkar – och känslan nu är helt annorlunda! Vi hoppas att eleverna kommer tycka lika mycket om klassrummen som vi gör!

Här ser ni vårt SV/SO klassrum, som vi kallar Ängen. Vi har en del vanliga bord och stolar, några lägre bord med pallar och en läshörna längst ner i klassrummet. I läshörnan ska vår Alfabetsskog få växa fram i takt med vårt bokstavsarbete. (Gardinerna ska bort, de är för plottriga och slitna.)

Här ser ni vårt MA/NO-klassrum som vi kallar Havet. Även här har vi en del vanliga bord och stolar och sedan några låga bord och pallar. I år kommer vi inte att ha matteböcker utan istället arbeta mycket praktiskt och med begreppsbilder och miniwhiteboards.

Vi ska börja med att introducera dessa två strukturer. Sedan kommer vår strukturvägg sakta växa och fyllas på med fler.

Vi har de fem förmågorna uppe. Vi kommer också hänga upp specifika mål vi jobbar med varje vecka.

Vi har vår Grej of the day-karta redo att fyllas på med spännande fakta.

Vi har vår positiva tavla som bara väntar på att fyllas med positiva saker vi gjort och upplevt.

Nu är det bara barnen vi väntar på! Det ska bli oerhört spännande att se om vi lyckas använda rummen så som vi önskar. Vi återkommer med utvärdering om några veckor!

Exit mobile version