Site icon Kooperativt lärande

Ett helt nytt klassrum 2.0

Nu är terminen igång för fullt och 8 veckor har gått med de nya klassrummen. Vi tänkte ta och uppdatera er om hur det fungerar med den nya strukturen. Vi var lite oroliga över att det skulle bli bråk om vilken elev som skulle sitta på vilken plats och att det skulle vara någon plats som var mer populär än någon annan. Men än så länge har det fungerat väldigt bra.

Vi börjar varje dag med att samlas i en cirkel på mattan. I början hade vi bestämda platser i cirkeln detta för att vi trodde att det skulle bli bråk annars. Men det oväntade var att det då uppstod konflikter mellan barnen om vem som skulle sitta var. Det blev även jobbigt på grund av att olika halvklasser hade samling på morgonen tillsammans och platserna då blev olika. Så vi förändrade och bestämde att de ska sitta varannan kille, varannan tjej. Konflikterna om platserna försvann därmed. Så nu har vi totalt platslöst i klassrummet. Och peppar-peppar, det har inte varit ett enda bråk om var barnen ska sitta utan alla har hittat en plats och satt sig där. Vissa elever vet om att de inte ska sitta bredvid varandra , så de placerar sig en bit ifrån varandra (även om vi behöver påminna om det ibland). Andra elever placerar vi precis bredvid oss i ringen för att de behöver det.

Även arbetsplatserna, alltså platser vid bord, är obestämda. En elev som har behov av att sitta nära smartboarden har alltid en given plats där framme. För resten av eleverna gör vi på ett par olika sätt beroende på vad som ska göras under lektionen.

Detta system har fungerat oerhört bra än så länge. Eleverna är trygga med hur det fungerar och känner sig hemma i klassrumsmöbleringen. De som trivs bättre med att jobba på golvet har möjlighet att göra det. Under hela lektionen ser vi till att ha tydlig struktur, där vi skiftar från arbete i helklass på mattan till eget/par/grupp-arbete utspridda i klassrummet.

Som ni kanske ser på bilderna har barnen inte heller några egna lådor i klassrummet. Istället finns alla elevers Svenska/So-böcker i ena klassrummet, och deras Matte/NO-böcker i andra klassrummet. Det material som de kan behöva i båda klassrummen, som GOTD-boken, ritbok och stenciler att göra klart har de i en plastmapp som ligger i en låda med hjul. Denna låda flyttas till det klassrum som eleverna befinner sig i.

Vi har detta år bestämt oss för att 2 klasser delar på 2 klassrum. Ett klassrum är inriktat på SV/SO och ett är inriktat på MA/NO.

Så här såg vårt SV/SO-klassrum ut från början

Men det sker hela tiden förändringar. Ibland ser möbleringen ut precis som ovan, ibland är det på ett helt annat sätt. Ibland möblerar vi om flera gånger per dag! Det kan tyckas jobbigt och krångligt, men eftersom det finns så mycket yta i klassrummet när vi har färre bord och stolar tar det bara någon minut att möblera om. Så denna förändring älskar vi! Förut när vi skulle möblera i om klassrummet kunde det ta 10 minuter eller längre, för om man ville flytta ett bord var man tvungen att flytta 10 bord till för att det skulle finnas plats att gå på. Men med denna nya utformning av klassrummet går det på ett kick!

Här är en möblering vi använder då alla elever behöver vara vända mot tavlan, tex. vid en genomgång eller då de ska skriva av något från smartboarden.

Här har vi möblerat för arbete i grupper. Fyra grupper sitter vid bord och en femte grupp sitter på mattan.

Det här är vårt MA/NO-klassrum. Så här ser det ut ibland:

Här har vi möblerat så att alla kan se tavlan:

Här har vi istället möblerat så att eleverna kan sitta i små grupper eller i lär-par för att samtala eller samarbeta.

Detta är något vi inte  hade börjat med sist vi la upp bilden över MA/NO-rummet. Detta är vår Siffer-ö. Denna kopplar vi till matteundervisningen då det varje vecka stiger en ny siffra i land på vår ö. Vi gör olika uppgifter till olika siffror och uppe i palmen fastnar även några matematiska symboler. I fönstret har eleverna fått klippa ut trianglar för att skapa vågor.

Exit mobile version