Site icon Kooperativt lärande

Kooperativa språkövningar för den första läsinlärningen

Att lära sig läsa är spännande både för elever och lärare. Det är fantastiskt roligt att se eleverna erövra skriftspråket och upptäcka friheten som finns i att kunna läsa och skriva. Det finns en mängd saker lärare kan göra för att underlätta denna process för eleverna och förbereda dem inför läsning och skrivning. Så här inför skolstart är det många som ber om tips på hur man kan göra för att förbereda eleverna på läsning. Vi har därför i detta inlägg försökt samla olika kooperativa övningar där språklig medvetenhet och förståelse tränas.

Första veckan i åk 1 gjorde vi följande övning där eleverna tillsammans skulle skriva alfabetet. I övningen tränade de på att säga bokstäverna samt att identifiera dem på tangentbordet. Läraren kunde då snabbt se hur säkra de var på bokstävernas utseende och namn.

Det finns många aktiva, roliga sätt att träna på bokstävernas ljud, där eleverna får använda hela kroppen och för att känna ljudet. Läraren kan förbereda bokstäver att lägga på golvet (laminerade eller mattbitar). Dessa kan användas på många sätt.

Innan eleverna kan sätta ihop ljud till ord behöver de kunna identifiera att det finns olika ljud i ordet, samt hur många ljud som finns. Detta kan tränas på olika sätt.

 

Lekar med bokstäver:

Ibland kan det kännas svårt som lärare att anpassa undervisningen efter alla elevers olika nivåer. En del läser redan medan andra fortfarande tränar på bokstavsljuden. Det finns många övningar som kan göras som är roliga och givande för alla elever, oavsett hur långt de kommit i lästräningen. En sådan uppgift är följande:

En annan rolig övning vi gjorde var ordbingo. Eleverna arbetar i par. Elev A har en bingobricka med ord och Elev B har pennan. Läraren ljudar ett ord (t.ex. S-O-L) (och visar eventuellt en bild på ordet). Elev A listar ut vilket ord det är och pekar på det. Elev B kontrollerar att det stämmer och kryssar för rutan. De turas om.

Ytterligare en parövning är att elev A drar ett bildkort och säger ett ord eller en mening om det kortet. Elev B skriver ner ordet eller meningen. Sen turas de om.

När eleverna tränar på att forma bokstäverna kan kamratrespons med fördel användas. Eleverna får då fundera kring hur bokstäverna ska se ut och vad som kan göras för att förbättra dem. Mer om hur detta kan organiseras kan du läsa om HÄR.

När eleverna jobbar kring en viss bokstav är det roligt att komma på ord på bokstaven. När eleverna samarbetar i par kan de turas om att komma på ord och skriva ord. Med inspiratören kan de dessutom inspireras av andra i klassen och på så sätt sprida kunskaper i hela klassen.

När eleverna klarar av att läsa och skriva ord kan strukturen Skriv, byt, matcha användas för att träna både läsning och skrivning av ord. I detta exempel skriver eleverna meningar, men de kan lika gärna skriva ord.

Ett annat roligt sätt att lästräna på är att träna på korta texter i par och sedan läsa för andra, med hjälp av strukturen Pussel. HÄR kan du läsa om det. Även Karusellen kan med fördel användas när eleverna börjar läsa och skriva lite mer.

Exit mobile version