Reflektera över läsåret

Runt om i landet börjar vi runda av läsåret. Studenter springer ut, sånger sjungs, betyg sätts, stolar ställs upp, vi gråter en skvätt och kramas en massa. Fantastiskt bra jobbat alla kollegor! När klassrummet ekar tomt sitter vi där och andas ut en stund. Så mycket har skett under läsåret. Vi har byggt relationer, samtalat, haft möten, ringt föräldrar, tröstat, lyssnat, skrattat och gråtit. Och så har vi lärt oss en hel massa saker. Eleverna har lärt sig, men vi lärare har också lärt oss. Vi har testat nya pedagogiska grepp, vi har ställts mot nya utmaningar, hanterat händelser i omvärlden och stöttat elever genom deras vardag. Nu är det vår tid att ta ett djupt andetag, fira våra ansträngningar och lyfta fram allt bra vi har gjort. Sätt dig gärna ner en stund och reflektera, enskilt först, men också med dina närmaste kollegor. Skriv ner lite tankar så att du kan ta med dig det du lärt dig in i det nya läsåret i höst. Använd frågorna nedan eller egna frågor. Sätt ord på det som skett och fira ditt arbete!

Vad är du stolt över? Fundera över saker du är stolt över. Saker du klarat av, saker som gick över förväntan, saker som blev bra. Stanna upp och uppskatta det jobb du lagt ner.

Vad vill du fortsätta med? Vad av det du gjort känner du har gått bra och lett till goda effekter för elevernas lärande? Vad av detta vill du fortsätta göra nästa läsår? Vill du göra precis likadant eller kan det utvecklas vidare?

Vad vill du sluta med? Är det något av det du gjort under året som du känner inte var värt ansträngningen? Kanske ledde det inte till det ni hoppades eller kanske kände du att det hade kunnat göras bättre på ett annat sätt. Fundera på om det är något du kan ta bort helt eller om du kan omarbeta och testa på ett annorlunda sätt.

Vad vill du börja med? Är det något du känner att du inte hann med, missade eller önskar att du hade gjort? Var har du utvecklingsområden där du vill testa något nytt? Vad är något du vill lägga lite energi på att testa och utveckla till hösten? Hur ska du göra det?

Lämna ett svar