Lärarpraxis: Bygga en undervisningsgemenskap

I augusti 2023 släpptes det första temat i vår nya bokserie Lärarpraxis. Bokseriens syfte är att stärka lärare i sin profession och utveckla det professionella språket för att lättare ta sig an utmaningar i vardagen. Böckerna tar upp de olika frågor som lärare ställs inför i sitt dagliga arbete, och erbjuder tips och möjliga lösningar för att hantera dem på ett effektivt sätt. Genom att läsa denna serie kommer du inte bara att förbättra din undervisning, utan också utveckla en starkare yrkesstolthet och samhörighet med andra lärare. Vi bjuder in dig att bli en del av ett större sammanhang – en profession som värdesätter lärande, samarbete och ständig utveckling.

Temat ”Bygga en undervisninggemenskap” är det första temat i serien. Att bygga en undervisningsgemenskap är centralt för att skapa framgångsrik undervisning. Temats tre böcker – Starta skolan starkt, Meningsfull undervisning, Gruppstärkande ledarskap – ger dig verktyg för att stärka din undervisning och skapa en inkluderande, meningsfull och trygg lärmiljö.

HÄR kan ni läsa en intervju om Lärarpraxis med Jennie och Niclas.

Bok 1: Starta skolan starkt

Vill du förvandla skolstarten till en inspirerande inbjudan till dina elever? Starta skolan starkt är din handbok för att få eleverna att dyka in i lärandets magiska värld. Denna bok går på djupet med skolstartens utmaningar och möjligheter, och fungerar som en guide i arbetet att bygga en undervisning där alla elever känner sig trygga, engagerade och delaktiga. Boken berör allt från att skapa meningsfulla relationer och att bygga en trygg klass, till att utforma rutiner och regler, aktivera elever som resurser för varandra och introducera engagerande undervisning med klara mål. Oavsett om du är ny lärare eller har flera år av erfarenhet, kommer du i denna bok att hitta värdefulla insikter och praktiska tips för att göra skolstarten till en stark och positiv upplevelse för dina elever. Gör dig redo att förändra hur du ser på skolstarten och inspirera dina elever till att omfamna lärandets resa. Starta skolan starkt – för dina elever, för dig själv och för framtiden.

Bok 2: Meningsfull undervisning

Lärande sker bäst när elever får tänka tillsammans, utforska sina idéer och ställa frågor om världen. Boken Meningsfull undervisning kan bli din guide till att skapa just en meningsfull undervisning där gemenskap stärker lärandet. Varje kapitel är fyllt med tankeväckande idéer och praktiska tips på hur du kan få dina elever att skapa ett djup i sitt lärande och forma personliga minnen för livet. Meningsfull undervisning tar sig an frågor som: Hur väljer vi innehåll som är viktigt för eleverna här och nu? Hur skapar vi en röd tråd i lärandet? Hur kan vi använda samtal i undervisningen, där vi gemensamt utforskar spännande frågeställningar och tar del av olika perspektiv? Hur kan vi använda elevernas olikheter som en positiv kraft i lärandet? Vi vill med denna bok utmana traditionell undervisning och öppna upp för en ny värld av möjligheter för dig som lärare. Boken kommer hjälpa dig att ställa utvecklande frågor, välja relevant innehåll, forma ditt eget undervisningssätt och leda dina elever på en resa mot ett livslångt lärande.

Bok 3: Gruppstärkande ledarskap

Gruppstärkande ledarskap är ditt stöd i arbetet att skapa trygga grupper och forma en inkluderande gemenskap i klassrummet. Boken är mer än bara ett pedagogiskt verktyg; den är en guide för att stärka relationer och hjälpa elever forma vänskap i skolan, och därigenom bidra till en tryggare, mer inspirerande och mer effektiv lärandemiljö. Vi delar med oss av praktiska övningar och aktiviteter som inte bara utvecklar sociala färdigheter hos eleverna, utan även främjar en djupare förståelse och acceptans för människors olikheter. Gruppstärkande ledarskap innehåller tips om hur du som lärare kan hantera och utnyttja klassens kollektiva styrka och mångfald, med målet att främja demokratiskt tänkande och samarbete. Oavsett om du är ny eller erfaren lärare, kommer Gruppstärkande ledarskap att utrusta dig med verktyg för att forma en trygg och inbjudande gemenskap, där varje elev kan trivas och frodas.

Lämna ett svar