Struktur: Berättaren

Berättaren är en lättare version Hitta en kompis. Den är en enkel struktur att använda för att dela med sig av kunskap och stärka relationerna i gruppen. Den kan användas med socialt innehåll enbart för att stärka gruppen och träna på att jobba tillsammans, för utvärderingar eller kopplat till ett kunskapsinnehåll där eleverna ska dela med sig av sina tankar och åsikter till varandra.

 1. Du bestämmer ett tematiskt innehåll att berätta om; ex. Vad har du gjort i helgen? Hur lärde du dig cykla,? Vad gillar du att äta? Vad tyckte du om boken vi läst? Berätta något du vet om stenåldern.
 2. Du sätter på musik i rummet.
 3. Eleverna rör sig runt i klassrummet fritt.
 4. Du stoppar musiken och eleverna ger ”High five” till närmaste kamrat.
 5. Eleverna turas nu om att berätta något om det tematiska innehållet.
 6. Musiken går igång och eleverna vandrar runt igen.
 7. När musiken tystnar på nytt bildar de nya par och berättar och lyssnar igen.
 8. Repetera tills du är nöjd. Du kan avsluta med att låta eleverna summera något varje elev minns från samtalen med andra.
berattaren1200

Grafik: Martin Silfvast

 


Klassexempel

12 thoughts on “Struktur: Berättaren

 1. faaboogard skriver:

  Jag har just hittat hit och hittar mycket intressant. Jag arbetar i förskoleklass och skulle vilja testa det här arbetssättet. Har ni tips på en enkel övning att börja med? Den i inlägget ovan kanske? Våra elever är ju inte vana vid det ”kaos” som jag gissar det blir innan de vänjer sig.

  Gilla

  • Jennie skriver:

   Hej! Kul att du hittat hit! Berättaren kan funka bra att börja med. Du kan till exempel först låta dem bara gå runt och hälsa på varandra på olika sätt, t.ex. high five, lillfingerkrok, armbåge mot armbåge (där du till musik låter dem gå runt och hälsa på så många som möjligt, när du stoppar musiken fryser de och du ger ett nytt sätt att hälsa på, startar musiken och de börjar). Jag har kört den med FSK och det har gått kanon. Sen kan du börja med t.ex. favoritfärg, favoritmat och annat enkelt så att de lär sig strukturen och lär känna varandra. En annan struktur som funkar bra i FSK är Hör vi ihop? (https://kooperativt.com/2016/05/07/struktur-hor-vi-ihop/). Kör den med t.ex. former eller bokstäver. Ett klassexempel från förskola med den är på gång. Du kan också gå med i vår facebookgrupp https://www.facebook.com/groups/kooperativt/ så kan du snabbt och lätt få tips och feedback. Lycka till!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s