Skolstart 2018

Nu är sommaren snart slut och det är återigen dags att börja tänka på terminen. Några har kanske släppt en klass och ska få träffa helt nya elever, andra ska träffa samma elever som i våras. Några börjar sitt allra första jobb, andra har jobbat länge. Några har bytt arbetsplats, några jobbar kvar med samma kollegor. Några av er har jobbat med KL ett tag, andra har ingen aning om vad det är. Oavsett hur det ser ut för just dig så kommer här lite tips inför hösten, som vi hoppas kan hjälpa dig på vägen till att skapa ett samarbetande klassrum med hög elevaktivitet och delaktighet, vårdande relationer och elever som mår bra tillsammans. Lycka till!

Vad är kooperativt lärande?

Här finns en kort sammanställning av kooperativt lärande. Kooperativt lärande bygger på fem grundprinciper. Det är dessa som gör att samarbete mellan elever fungerar. HÄR kan du läsa mer om grundprinciperna. HÄR kan du läsa om ambitionen med kooperativt lärande. HÄR finns ett inlägg om vikten av uppmuntran. Om du vill veta mer om hur du kan börja med kooperativt lärande kan du läsa HÄR.

Strukturer och strategier

I kooperativt lärande använder man sig ofta av strukturer som stöttar samarbetet. Dessa strukturer går att anpassa till alla åldrar och till alla ämnen. HÄR finns en lista med alla strukturer som finns på bloggen. Vi har även samlat undervisningsstrategier HÄR.

Tips att komma igång

HÄR skriver Lisa om tips för att komma igång med KL. HÄR beskriver två kursdeltagare hur de vågade köra igång och tips som de upplevde hjälpa dem. HÄR tipsar Niclas om att skapa kooperativa moment i lektioner. KL ger fler verktyg för lärare att variera handuppräckningssituationen. HÄR finns tips på vad du ska tänka på när du börjar arbeta med par.

Kurser och föreläsningar

För dig som tillsammans med andra lärare vill bli inspirerad och praktiskt prova på KL rekommenderas kvällsföreläsningar (Göteborg, Stockholm och Malmö). Om du vill få allt stöd du behöver för att kicka igång i ditt eget klassrum är tvådagarskurserna riktigt bra (fullbokat i Stockholm och Göteborg, nästan fullbokat i Malmö, platser kvar i Umeå, Sundsvall, Västerås och Jönköping). Din skola kan också boka workshops från halv till heldagar eller utifrån era behov så kommer vi till er.

20180807_093641

Böcker

Om du vill få en gedigen teoretisk bakgrund och också få veta hur du praktiskt gör i klassrummet rekommenderar vi vår bok Grundbok i kooperativt lärande – vägen till det samarbetande klassrummet. Du får veta varför KL fungerar, hur du planerar kooperativa lektioner, hur du skapar grupper, svar på vanliga frågor, mängder av strukturer och strategier och mycket mer.

9789144116723.jpg

Finns att köpa nu.

Om du vill ha en mer praktisk handbok med strukturer och lektionsförslag kan vi rekommendera en ny bok som kommer ut i oktober, Kooperativt lärande i praktiken – handbok för lärare i grundskolan. Den är perfekt att ha i klassrummet för att få inspiration och hjälp att planera lektioner. Den är också bra att ge till någon som aldrig har arbetat med KL förut. Till boken kommer det finnas ett digitalt material med mallar, illustrationer och filmer för att underlätta arbetet i klassrummet. (OBS! Denna går att förbeställa men kommer i slutet av oktober.)

kooperativt lärande i praktiken

Kommer i oktober.

Konferens i Kooperativt lärande

Den 30 oktober är det dags för den första konferensen i kooperativt lärande i Sverige. Den arrangeras av Studentlitteratur och Kooperativt Lärande i Sverige (KoLiS) som är ett rikstäckande nätverk av pedagoger och utbildare inom KL. Det blir en spännande dag full med workshops och föreläsningar. Passar ypperligt för rektorer och skolledare såväl som för lärare och pedagoger.

Matematik

HÄR och HÄR finns exempel med flera bra tips för att arbeta kooperativt i matematiken.

För dig i förskoleklass & årskurs 1

Vi skriver om den tidiga läsinlärning och hur kooperativt lärande kan hjälpa dina elever att bli goda läsare och skrivare. Vi skriver även om tips för den första veckan för att bestämma gemensamma regler och normer.

Om du jobbar med äldre elever

Anna Jacobsson har skrivit en mängd inlägg om arbetet med KL med äldre elever och vuxna. HÄR hittar du dem. HÄR finns även en film producerad av Urskola om kooperativt lärande.

Du har väl inte missat vår Facebookgrupp med 15000 medlemmar? Där kan du ställa frågor, få tips och prata med lärare runt om i landet som också arbetar med kooperativt lärande med sina elever. Välkommen!

Prenumerera på bloggen via e-post

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Lämna ett svar